Složení – Chuť – Příprava nálevu – Příprava lektvaru – Recept: Bramborovo-batátový salát s ředkvičkami

Křivoklát

bez květ

lípa květ

jablka slupky

šípky

Chuť

Bylinná, příjemně prohřívá. Vynikne v minulosti velmi oblíbená chuť směsi květů bezu a lípy.

Příprava nálevu

Pro přípravu nálevu zalijte byliny a bobule/ovoce horkou vodou a nechte louhovat podle chuti, obvykle stačí 5-15 minut.



První česká knížata, pod jejichž vládu křivoklátský hvozd přímo spadal a kteří vlastní hrad Křivoklát založili, odvozovala svůj původ od bájného Přemysla Oráče. Jedná se o prastarý indoevropský mýtus o prvním knížeti, který spojuje lid se zemí a za jejíž plodnost odpovídá. Přemysl má svátek 16. května, tedy kolem doby květu bezu, kdy se podle Kosmovy kroniky staří Čechové scházeli u studánek, kde prováděli tajemné obřady.
Autor obrázku: František Ženíšek (25. 5. 1849 – 15. 11. 1916).

Příprava lektvaru – studená cesta

Byliny a ovoce zalijte chutným jablečným kvasem tak, aby všechny části bylin byly plně ponořeny. Poté směs nechte alespoň dva týdny vylouhovat. Nakonec přeceďte, tekutinu naplňte do lahviček a skladujte v chladu. Pokud použijete čerstvé byliny a ovoce, kvašení se může znovu rozběhnout, což není na škodu. V den použití můžete lektvar nebo jeho část naředit čistou vodou podle chuti.

Příprava lektvaru – teplá cesta

Z bylin a ovoce/bobulí připravte nálev, který nechte i s bylinami stát přes noc. Druhý den směs přeceďte a vzniklou tekutinu začněte vařit. Přidejte stejné množství sirupu, například pampeliškového, jitrocelového, bezového apod. Během občasného míchání zkontrolujte, jestli je už tekutina dostatečně táhlá a má téměř medovou podobu. Pokud ano, odstavte hrnec, ještě teplou nalijte do lahviček a nechte vychladnout. Skladujte na chladném místě. V den použití lektvar nebo jeho část nařeďte čistou vodou podle chuti.

Recept: Bramborovo-batátový salát s ředkvičkami

Půl kila brambor a půl kila batátů oloupejte, nakrájejte na kusy a vložte do vroucí osolené vody. Vařte do změknutí. Poté brambory a batáty sceďte a rozmixujte ručním mixérem.

V misce smíchejte lžíci hořčice, lžíci řepkového nebo lněného oleje, šťávu z jednoho citrónu a špetku soli. Můžete také přidat květ bezu. Pořádně promíchejte a přidejte k bramborám a batátům.

Dále na kousky nakrájejte zhruba 200 g čerstvých ředkviček a tři stonky jarní cibulky, načež je přidejte k bramborám a batátům a pořádně promíchejte. Výsledný salát můžete dochutit pepřem, dobromyslí nebo luštěninovými klíčky.

Příběh

Pahorkatiny plné lesů, vodních toků a rozmanitého života, na dosah od hlavní sídelní oblasti, byly zpravidla posvátnými místy. Takovou bylo i Křivoklátsko a je jí dodnes, byť je dnes posvátnost daná zachováním přírodních a kulturních hodnot. K pravidelně osídlovaným místům patřila především skalnatá ostrožna nad údolím Rokytky, Rakovnického potoka, kde dnes stojí půvabný hrad Křivoklát. Lidé kolem žijící byli na první pohled prostí zemědělci, brtníci a uhlíři, na pohled druhý tu byl úřad královského ohnivce a lidé sloužící jen králi, jako by vysoko ve vzduchu vlál pozůstatek zvláštního postavení. I pravěká hradiště byla v porovnání s okolními oblastmi jiná, s mnoha vchody a neopevněnou stranou umožňující daleké výhledy jako nějaký vrchol skalnatého útesu.


Bez černý

Na Velízu dokonce vzniklo křesťanské probošství, která na podobných odlehlých místech vznikala z toho důvodu, aby nahradila původní svatyni a symbolicky tak oznámila vítězství pouštního náboženství. Lesy byly v průběhu středověku démonizovány, ovšem Křivoklátsko díky loveckým choutkám českých knížat a králů přetrvalo. Dodnes tak můžeme obdivovat rozvaliny starých hradů, keltské poklady a hluboké lesy s chladnými luhy, teplými vrchy, dubohabřinami, květnatými bučinami, potočními olšinami a javorolipovými suťovými lesy stojícími nad pradávnými vyvřelinami a třetihorními říčními štěrky. Křivoklátsko v čele s Křivoklátem, který je sám obdařen pradávným názvem, má zvláštní významné postavení i v dnešní době.

Šípky na podzim