Ve středověku představovalo bylinkářství, sběr rostlin, plodů a s tím spojená výroba domácích léčiv a potravin jednu z mála dostupných cest, jak si mohla chudá dívka, která o všechno přišla a trpěla nočními můrami z prožitých hrůz (válka, hladomor), uchovat alespoň částečnou nezávislost a získat nějaký příjem. 🌿
Další možnosti obživy také existovaly, ale vyžadovaly dovednosti zděděné z rodiny. Sem patří například předení, šití, košíkářství, výroba svíček a keramiky nebo uhlířství. Tyto činnosti však vyžadovaly nejen určitou praxi a vybavení, ale často i fyzickou zdatnost a přístup ke zdrojům.
Na obrázku jsou proskurník lékařský a topolovka růžová. Obě slézovité byliny jsou hojně využívány od antiky, nicméně k nám do Čech byly přivezeny a zde pěstovány právě během středověku. Proskurník začal být pěstován jeho začátkem, topolovka koncem, symbolicky tak český středověk ohraničují. 😊