Složení – Chuť – Příprava nálevu – Příprava lektvaru – Příprava koupele – Recept: Cuketový guláš s batátem, zázvorem a vlašskými ořechy

Drozd neboli Klidné dýchání

bez květ

lípa květ

mateřídouška nať

smrkové výhonky

bezinky

Chuť

Mateřídoušková s citrónovým nádechem. Díky bezu a lípě je však chuť během pití příjemně proměnlivá.

Příprava nálevu

Pro přípravu nálevu zalijte byliny a bobule/ovoce horkou vodou a nechte louhovat podle chuti, obvykle stačí 5-15 minut.

Příprava lektvaru – studená cesta

Byliny a ovoce zalijte chutným jablečným kvasem tak, aby všechny části bylin byly plně ponořeny. Poté směs nechte alespoň dva týdny vylouhovat. Nakonec přeceďte, tekutinu naplňte do lahviček a skladujte v chladu. Pokud použijete čerstvé byliny a ovoce, kvašení se může znovu rozběhnout, což není na škodu. To se týká zvláště čerstvých bezinek. V den použití můžete lektvar nebo jeho část naředit čistou vodou podle chuti.

Příprava lektvaru – teplá cesta

Z bylin a ovoce/bobulí připravte nálev, který nechte i s bylinami stát přes noc. Druhý den směs přeceďte a vzniklou tekutinu začněte vařit. Přidejte stejné množství sirupu, například pampeliškového, jitrocelového, bezového apod. Během občasného míchání zkontrolujte, jestli je už tekutina dostatečně táhlá a má téměř medovou podobu. Pokud ano, odstavte hrnec, ještě teplou nalijte do lahviček a nechte vychladnout. Skladujte na chladném místě. V den použití lektvar nebo jeho část nařeďte čistou vodou podle chuti.

Příprava koupele

Přibližně 50 g směsi zalijte 1 litrem téměř vroucí vody a nechte 5-15 minut louhovat. Poté sceďte, výluh nalijte do vany naplněné horkou vodou a pořádně promíchejte. Měli byste cítit příjemnou kořeněnou vůni. Koupel ukončete nejpozději po 20 minutách.

Recept: Cuketový guláš s batátem, zázvorem a vlašskými ořechy

Tři na půlkolečka nakrájené cibule vložte do hrnce s trochou vody a přiveďte k varu. Přidejte lžíci sušené kurkumy, drceného kmínu a mleté sušené papriky, dále půl lžíce sušeného zázvoru.

Mezitím na kostičky nakrájejte jeden větší batát, dvě menší cukety a několik růžiček brokolice. Do hrnce přidejte batáty spolu s trochou vody a vařte asi 10 minut za občasného míchání. Poté přidejte brokolici a cuketu, případně kousek čerstvého zázvoru. Vařte, až cuketa změkne. Guláš můžete zahustit celozrnnou moukou smíchanou s vodou. Nakonec přidejte šálek najemno nadrcených vlašských ořechů, tři třené stroužky čerstvého nebo předem upečeného česneku, lžičku dobromysli, pažitky, mateřídoušky, popence a rozmarýnu.

Odstavte, okořeňte dle chuti a promíchejte. Podávejte s čerstvým listovým salátem, uvařenou čočkou s topinambury, čerstvým chlebem a bezovým nálevem k zapití.


Rozkvetlá lípa

Příběh

Zima trvala dlouho. Venku vládl mráz spolu se štiplavým větrem, který měl na svědomí život nejednoho lehkomyslného poutníka. Před několika dny se kolem prohnalo vojsko, které si jako diví lovci vzalo vše, na co mělo chuť. Kníže ho prý nakonec dokázal překvapit a porazit, nikdo v to však už nedoufal. Ani mladík, který teď ležel v horečkách uprostřed dřevěného domku, schovaného v lesích. Hlasitě kašlal a hlava se mu div nerozletěla na kusy. Zdály se mu divoké sny o běsech, které se na koních prohánějí vesnicemi, loupí, vraždí a znásilňují. Mladík se chtěl pomstít. Vykřikl ze spaní.


Lípa malolistá

„Až přijde jaro,“ šeptal, „kruh se uzavře. Přízraky, co dusí krajinu, vystopuji až do jejich země, vypráším jim kožich, že se už nikdy znovu neodváží u nás objevit.“ Otevřel oči. Sebral poslední síly, aby mohl vypít zbytek připraveného odvaru. Pak znovu usnul. Probral se až za několik dní, kdy mráz už pomalu ustupoval. Na vršek blízkého smrku se posadil malinký drozd. Načechral si peříčka a drápky odškrábal zbytky ledu z jehličím pokryté větve. Zazpíval svou líbeznou píseň. Krajina mu odpovídala, míza dosud spících stromů začala znovu proudit, dveře od dřevěného domku se pomalu otevřely. Z nich vystoupil mladík, který v ruce pevně svíral sekeru s dlouhým tmavě hnědým topůrkem. Usmíval se. Celý les se rozezpíval. Mladík se ztratil mezi vzrostlými stromy.


Jarní smrkové výhonky na naší zahradě