Složení – Chuť – Příprava nálevu – Příprava lektvaru – Příprava koupele – Recept: Jarní salát s listy lípy

Květinová dívka neboli Voňavá inspirace

chrpa (neboli modrák) květ

třezalka (neboli milovníček/krevníček) květ

měsíček* květ

hloh** květ

topolovka*** květ

maliník list

máta (neboli metlička) list

*Místo měsíčku lze použít heřmánek nebo sedmikrásku.
**Místo květu hlohu lze použít menší množství nati mateřídoušky.
***Místo topolovky lze použít sléz, proskurník nebo ibišek.

Chuť

Bylinná s medovou příchutí, kterou způsobuje měsíček a topolovka.

Příprava nálevu

Pro přípravu nálevu zalijte byliny horkou vodou a nechte louhovat podle chuti, obvykle stačí 5-15 minut.


Květ topolovky a květy měsíčku.
Střed květu topolovky připomíná ranní hvězdu / jitřenku.

Příprava lektvaru – studená cesta

Byliny zalijte chutným jablečným kvasem tak, aby všechny části bylin byly plně ponořeny. Poté směs nechte alespoň dva týdny vylouhovat. Nakonec přeceďte, tekutinu naplňte do lahviček a skladujte v chladu. V den použití můžete lektvar nebo jeho část naředit čistou vodou podle chuti.

Příprava lektvaru – teplá cesta

Z bylin připravte nálev, který nechte i s bylinami stát přes noc. Druhý den směs přeceďte a vzniklou tekutinu začněte vařit. Přidejte stejné množství sirupu, například pampeliškového, jitrocelového, bezového apod. Během občasného míchání zkontrolujte, jestli je už tekutina dostatečně táhlá a má téměř medovou podobu. Pokud ano, odstavte hrnec, ještě teplou nalijte do lahviček a nechte vychladnout. Skladujte na chladném místě. V den použití lektvar nebo jeho část nařeďte čistou vodou podle chuti.

Příprava koupele

Přibližně 50 g směsi zalijte 1 litrem téměř vroucí vody a nechte 5-15 minut louhovat. Poté sceďte, výluh nalijte do vany naplněné horkou vodou a pořádně promíchejte. Měli byste cítit příjemnou kořeněnou vůni. Koupel ukončete nejpozději po 20 minutách.

Recept: Jarní salát s listy lípy

Alespoň dva různé druhy salátu, například kadeřávek a římský salát, nakrájejte na kousky a vložte do mísy. Oloupejte čerstvý pomeranč (místo pomeranče můžete použít broskev), který nakrájejte na kostičky a přidejte k salátu. Natrhejte jarní mladé lístky lípy a květy fialky, které lehce opláchněte a také vložte do mísy. Do salátu ještě přidejte nakrájené ředkvičky, jarní cibulku, případně okurku. Nakonec přidejte oloupané a nadrcené či nakrájené vlašské ořechy, stačí 100 g.

Na salát připravte zálivku z 2 lžic hořčice, stejného množství řepkového, olivového nebo konopného oleje, lžíce citrónové šťávy a trochu pepře a soli. Zálivku důkladně promíchejte a nalijte do salátu, který rovněž pečlivě promíchejte. Salát podávejte s celozrnným chlebem a čerstvými hrachovými klíčky.

Příběh

Ranní červánky zdobí oblohu, zatímco se slunce pomalu probouzí. Nesmělý zpěv ptactva sílí, modř nebes se mění z tmavého, bouřce či vodním hlubinám podobného nádechu, a přechází do světle modré jezerní hladiny, v níž se jasné stříbřité hvězdy rozpouštějí jako hladivé vlnky. Jedna z hvězd, jeden z nebeských poutníků však zůstává, záře hvězdy, která uvítá svého manžela, slunce. S ranním svítáním přichází vůně květin, jako by si celá příroda přála tě uvítat, paní naděje, inspirace, zrození nového života.

Sedmikráska chudobka

Jasná ranní hvězda září na tvém čele, z tvých vlasů padají zářivé květy třezalky, chrpy, heřmánku a mateřídoušky. Tolik rostlin dává lidem žít, bez nich by tu nebylo skoro nic, ani zpěv ptactva, bzukot včel, ruch dětí běžících po mezích, loukách a lesích, které si svými dlaněmi přejí chytit sluneční paprsky. V mysli tvoříš obrazy plné života a barev, díky tobě lidé básní, ty jsi zdrojem umění spjatého s vědou a přírodou. Možná kdysi ve vysoké věži, kdys zpoza šípkových a hlohových květů otevřela své studánkové oči, tvůrčí duch se probudil. Ten zpěvem obdařil svět, zpěvem přírody, který tě velebí každým dnem.

Květy hlohu