V mlze spatřil ladnou postavu ozářenou ranním sluncem. Chtěl vstát, ale místo toho upadl mezi rozkvetlé černýše. „Drahá bohorodičko,“ vykoktal ze sebe nakonec, „svatá panno. Už opouštím tento svět?“ Hana se usmála. „Právě naopak, přináším ti novou sílu. Naučím tě znát směsi, které pomohou tobě a tvé dceři, která v bolestech leží ve tvém domě,“ řekla a začala vyprávět příběh … – O původu bylinářů z Kublova, Křivoklátské směsi


Středověký recept na průduškové astma 🌿🍵

Medovina 🍯
Květ řebříčku, květ proskurníku, květ levandule 🌸
List jitrocele 🍃
Voda 💦
List maliníku, list rybízu 🌿
Jehličí jedle 🌲

Do většího hrníčku dejte květ řebříčku, květ proskurníku, květ levandule a list jitrocele. Zalijte medovinou a nechte 8 hodin louhovat. Poté nalijte vodu do hrnce, přidejte list maliníku, list rybízu a jehličí jedle. Vařte zhruba 6 minut. Poté odstavte a do hrnce nalijte medovinu s bylinami. Nechte vychladnout, sceďte. Postup přípravy si můžete prohlédnout ve videu.


Tonikum proti moru na středověký způsob 🌿⚔️

Voda 💦
Jablečný ocet 🍎 (zhruba čtvrtina množství vody výše)
Větvička jalovce 🌿
List šalvěje 🍃
Nať pelyňku černobýlu 🌿
Nať mateřídoušky 🌸
Lžička medu 🍯

Nalijte vodu do hrnce a přiveďte k varu. Přidejte větvičku jalovce a vařte několik minut. Poté přidejte šalvěj, pelyněk černobýl a jablečný ocet. Promíchejte a odstavte. Přidejte mateřídoušku, lžičku medu a míchejte, než se med rozpustí. Sceďte. Postup přípravy si můžete prohlédnout ve videu.


Odvar proti bolesti kloubů pro lukostřelce 🏹🍵

Voda 💦
Nať vřesu 🌿
Nať třezalky 🏵️
Květ dobromysli 🌸
List meduňky 🍃

Nalijte vodu do hrnce a přiveďte k varu. Přidejte vřes a vařte několik minut. Poté přidejte třezalku a vařte dalších několik minut. Přestaňte vařit, přidejte dobromysl a meduňku. Odstavte a nechte několik minut odstát. Sceďte. Postup přípravy si můžete prohlédnout ve videu.


Sladký středověký lék proti kašli 🍯😋

Medovina 🍯
Květ dobromysli 🌸
Mletý zázvor 🫚

Dobromysl podrťte na prášek. Do hrnce nalijte medovinu a přiveďte k varu. Přidejte podrcenou dobromysl a mletý zázvor. Vařte několik minut, pak odstavte a slijte. Postup přípravy si můžete prohlédnout ve videu.


Bylinný odvar proti zánětu močového měchýře 🌿

Voda 💦
Lněné semínko 🌰
Nať přesličky rolní 🌱
Nať řepíku 🌿
Bobule červeného bezu 🍓
List jitrocele 🍃

Lněné semínko podrťte v hmoždíři. Vodu nalijte do hrnce, přiveďte k varu a přidejte nať přesličky rolní, nať řepíku, bobule bezu červeného a podrcené lněné semínko. Vařte zhruba pět minut. Poté přidejte listy jitrocele a nechte alespoň pět minut odstát. Nakonec sceďte. Postup přípravy si můžete prohlédnout ve videu.


Vidoucí víno na podporu zraku z Mathioliho herbáře 👁🍷🌱

Bílé víno 🥂
Nať řepíku 🌿
List šalvěje 🍃
Nať fenyklu 🌿

Bílé víno nalijte do hrnce. Opatrně přiveďte k varu a přidejte řepík. Vařte 5 minut. Poté přidejte šalvěj a fenykl. Nechte alespoň 5 minut odstát. Sceďte. Takto připravené víno posiluje játra, nervy a krevní oběh (podporuje prokrvení), proto má mít vliv i na zrak. Postup přípravy si můžete prohlédnout ve videu.


Slunovratový olej z třezalky a mateřídoušky na popáleniny a odřeniny 🌼🌸☀️

Olivový olej 🫒
Květy třezalky 🏵️
Kvetoucí nať mateřídoušky 🌸

Třezalku a mateřídoušku vložte do sklenice, byliny zmáčkněte a zalijte olivovým olejem tak, aby byly co nejvíce ponořené. Nechte dva až tři týdny na slunci, nejlépe doma u okna. Poté výsledný olej sceďte přes plátno nebo sítko a byliny vymačkejte. Uchovávejte na stinném místě. Postup přípravy si můžete prohlédnout ve videu.


Čaj na průdušky od krkonošské bylinářky 🌱🫖

Voda 💦
List kopřivy 🍃
Kvetoucí nať mateřídoušky 🌸
Med 🍯

Do hrnce nalijte vodu, kterou přiveďte k varu. Přidejte kopřivu a vařte několik minut. Pak hrnec odstavte, přidejte mateřídoušku a nechte několik minut louhovat. Poté sceďte a přidejte lžičku medu. Postup přípravy si můžete prohlédnout ve videu.


Levandulová mast s včelím voskem (pro ochranu pokožky)

Levandule lékařská 💐
Olivový olej 🫒
Včelí vosk 🐝

Do hrnce nalijte vodu a vložte do něj sklenici s plátnem. Začněte zahřívat. Do plátna vložte květy a nať levandule, které následně zalijte olivovým olejem. Zahřívejte, dokud květy neztratí barvu. Poté plátno vyndejte a opatrně vymačkejte. Vložte zhruba stejné množství nakrájeného včelího vosku jako předtím oleje. Zahřívejte, dokud se vosk nerozpustí. Poté sklenici vyndejte a pro ozdobu přidejte pár kvítků levandule. Nechte vychladnout, mast sama zatuhne. Postup přípravy si můžete prohlédnout ve videu.


Devatero slunovratových květů 🌼🫖

Voda 💦
Medovina 🍯
Květ třezalky, bezu, levandule, heřmánku, kozlíku, šalvěje, vlčího máku, mateřídoušky, jetele (nebo jiných, které najdete na procházce)
🌺

Všechny květy vložte do vroucí vody, odstavte a nechte pár minut odstát. Do sklenice nalijte medovinu a do ní scezený nálev v poměru 1:2. Postup přípravy si můžete prohlédnout ve videu.


Odvar proti kašli a bolesti 🥀 a návštěva hradu Trosky 🏰

Voda 💦
Květ vlčího máku 🌺
Nať kypreje, vrbiny nebo vrby bílé 🌿
Květ kostivalu 🍃
Květ lípy 🏵️

Květ vlčího máku podrťe a rozdělte na dvě poloviny. Do hrnce přidejte vodu, první polovinu vlčího máku (alkaloid rhoeadin a barvivo cyanin), kyprej, vrbinu nebo vrbu (salicyláty a třísloviny). Vařte několik minut.

Poté přidejte květ kostivalu, lípy a druhou polovinu vlčího máku (rostlinné slizy a silice). Nechte několik minut odstát, poté sceďte. Postup přípravy si můžete prohlédnout ve videu.



Bezový lektvar (podle Mathiolliho herbáře) 🏵️

Květ bezu 🌼
Cukr 🍚

Nasbírejte květ bezu, který zabalte do čistého šátku a nechte několik hodin povadnout. Poté květ podrťte v hmoždíři a vložte do skleněné lahvičky. Přidejte stejné množství cukru, zamíchejte a nechte stát několik dní na slunci. Poté se uvolní šťáva, bezový lektvar, který pomáhá proti nachlazení a zažívacím potížím. Postup přípravy si můžete prohlédnout ve videu.


Květnový nálev na podporu ledvin a dobré nálady 🥰🌱

Voda 💦
Květ svízelu vonného 🌼
Kvetoucí nať smolničky obecné 🏵️
List buku lesního 🍃

Květy svízele, nať smolničky a list buku zalijte horkou vodou. Nechte čtvrt hodiny odstát. Nakonec sceďte. Postup přípravy si můžete prohlédnout ve videu.


Bylinky pro lukostřelce v historii

Třezalkový olej (na rány a mozoly) 🏵️
Řebříček (na zastavení krvácení, latinský název Achillea odkazuje na trójskou válku) 🌼
Rozmarýn (pro podporu soustředění) 🌿
Dobromysl (pro mysl a srdce) 🍃

Mateřídouška (pro zdraví plic a mozku) 🌸
Pobyt v přírodě a zdravé jídlo (vůně kvetoucí střemchy, květy fialek a v nich obsažené antokyany, hrušeň apod.)

„Potom tětivu chopil a pravou rukou ji zkoušel: krásný vydala tón, jsouc vlaštovce podobna hlasem.“ – Zpěv XXI, Odysseia, Homér, překlad Otmar Vaňorný

Byliny si můžete prohlédnout ve videu.


Zelený čaj s jasmínem bez čaje, jasmínu a kofeinu 😉🌱

Voda 💦
List ostružiníku 🍃
Květ střemchy 🏵️

Nasbírejte listy ostružiníku a pomačkejte je. Nasbírejte květy střemchy. Nechte několik hodin povadnout. Poté listy ostružiníku a květy střemchy vložte do hrnečku a zalijte horkou vodou. Nakonec sceďte. Postup přípravy si můžete prohlédnout ve videu.


Kopřivový odvar: Metabolikum na středověký způsob

Voda 💦
Nať mladé kopřivy 🍃
Květ pampelišky 🏵️
Nať česnáčku 🌼

Nalijte vodu do hrnce, přidejte kopřivu a vařte alespoň pět minut. Poté přidejte květ pampelišky spolu s česnáčkem a nechte alespoň pět minut odstát. Nakonec sceďte. Postup přípravy si můžete prohlédnout ve videu. Metabolikum slouží k doplnění minerálů a na podporu jater a ledvin.


Odvar Červenka: Pro dobrou náladu a posilnění

Voda 💦
Kvetoucí nať třezalky 🏵️
Kvetoucí nať dobromysli 🌼
Kvetoucí nať mateřídoušky 🌸

Třezalku rozdělte na dva díly. Nalijte vodu do hrnce, přidejte první díl třezalky a vařte alespoň pět minut. Poté přidejte druhou část třezalky, dobromysl, mateřídoušku a nechte alespoň pět minut odstát. Nakonec sceďte. Postup přípravy si můžete prohlédnout ve videu.


Jarní vlaštovka: Bylinná směs pro rychlé zotavení

Voda z pramene 💦
List hlohu 🍃
List jahodníku 🍃
Květ jaterníku 🌼
Květ sedmikrásky 🌼
Květ fialky 🪻
Sušený květ měsíčku 🏵️
Sušený květ chrpy🌼

Bylinky (kromě měsíčku a chrpy) rozdělte na dva díly. Nalijte vodu do hrnce, přidejte první díl bylinek a přiveďte k varu. Poté přidejte druhý díl bylinek, měsíček a chrpu a nechte alespoň pět minut odstát. Nakonec sceďte. Postup přípravy si můžete prohlédnout ve videu.


Středověký recept proti jarním virózám

Voda 💦
Špalda 🌾

Dubová větvička 🌿
Kořen kozlíku 🫚
Listy šalvěje 🍃

Špaldu podrťte v hmoždíři. Na prkýnku nakrájejte kořen kozlíku a dubovou větvičku. Do hrnce nalijte vodu a přidejte špaldu. Povařte po několik minut. Poté přidejte nakrájený kozlík a dub a znovu povařte. Přidejte listy šalvěje, promíchejte a nechte odstát. Nakonec sceďte. Postup přípravy si můžete prohlédnout ve videu.


Recept k urychlení hojení vnitřních zranění od Tadeáše Hájka z Hájku

Pivo 🍺
Nať třezalky 🏵️
Sůl 🧂
Máslo 🧈

Všechny přísady smíchejte a společně vařte po několik minut. Nakonec sceďte. Postup přípravy si můžete prohlédnout ve videu.


Středověký odvar proti rýmě a kašli

Hrnek medoviny 🍯
Hrst kopřivových semínek 🌿
Stroužek česneku 🧄

Kopřivová semínka a česnek podrťe v hmoždíři. 🧉 Pak všechny přísady smíchejte a společně vařte po několik minut. Nakonec sceďte. Postup přípravy si můžete prohlédnout ve videu.


Zimní (imunitu) posilující nápoj na středověký způsob

Voda 💦
Šípkové větvičky 🌹
Nať mateřídoušky 🌿

Šípkové větvičky nastříhejte nebo nakrájejte. Poté je 20 minut povařte ve vodě. Nakonec přidejte mateřídoušku, nechte 15 minut odstát a sceďte. Postup přípravy si můžete prohlédnout ve videu.


Odvar ze směsi Mocný pán na dodání síly a podporu soustředění (například během lukostřelby)

Voda 💦
Nať třezalky 🌿
Květ dobromysli 🌸
Květ řebříčku 🌸
Květ bezu 🌸
List ostružiníku 🍃
Nať truskavce 🌿

Všechny přísady smíchejte a společně vařte po několik minut. Nakonec sceďte.


Hložinková tinktura na podporu zdraví srdce, krevního oběhu a klidného spánku ❤️

Pálenka 🍸
Hložinky 🔴

Hložinky rozkrojte na dvě poloviny, vložte do sklenice a vrchovatě zalijte pálenkou. Nechte alespoň dva týdny za oknem louhovat, občas protřepejte. Po uplynutí doby sceďte přes sítko, hložinky ještě vymačkejte, nalijte výluh do sklenice, uzavřete a uchovávejte na temném místě. Užívejte po kapkách třikrát denně (celková denní dávka je kapka za každý kilogram vaší váhy). Pro výrobu je možné použít různé druhy u nás rostoucích hlohů.


Kopřivová polévka plná minerálů (křemíku, železa, vápníku, hořčíku apod.)

Pro uvaření polévky je důležité použít vršky čerstvých kopřiv, kořenovou zeleninu a nakonec šťávu z ovoce (místo citrónové je možné použít jakoukoli jinou, jde hlavně o vitamín C, který umožní minerálům lépe se vstřebat). Vhodné je použít zdroj bílkovin, tedy čočku, hrách, boby nebo vajíčko. Postup a poměr ingrediencí přizpůsobte počtu lidí a chuti.

Nadrobno nakrájejte cibuli. Osmahněte na másle, zasypte moukou. Přidejte nakrájené brambory a mrkev, přilejte vývar a vařte do změknutí brambor. Přidejte zpařenou a nadrobno nakrájenou čerstvou kopřivu. Pak vhoďte rozmíchané vajíčko. Vařte ještě několik minut, osolte, opepřte dle chuti. Odstavte. Nakonec přidejte trochu citrónové šťávy.


Proč se někdy z bylin nebo směsí připravuje nálev (čaj), jindy odvar (vaření ve vodě) a někdy výluh ve studené vodě?

Důvodem jsou jiné druhy látek, které chceme z rostlin získat. Například pro voňavé silice je nejlepší nálev, pro stahující třísloviny odvar a pro hojivé rostlinné slizy výluh. Ze stejné byliny je možné napřed připravit výluh a pak nálev, případně napřed nálev a pak odvar. Ty je pak nakonec možné smíchat do jednoho nápoje. Z jedné rostliny tak najednou získáme více účinných látek. 😍

Zajímají vás další recepty, videa, myšlenky a zajímavosti z výletů? Navštivte Instagram nebo Facebook. 😊


Další krátká videa: Jarní byliny od Skryjských jezírek


Představení bylinek časně jarního lesa 🌱

Kopřiva dvoudomá
Jaterník podléška
Plicník tmavý
Sněženka podsnězník
Mokrýš střídavolistý
Svízel přítula
Bršlice kozí noha

Více se dozvíte ve videu.


Antokyany, kouzelná rostlinná barviva

„Důležité je zmínit, že flavonoidy zpravidla posilují cévy a napomáhají krevnímu průtoku, což je hlavně v dnešní době s ohledem na mnohá takzvaně moderní onemocnění více než záslužné. Vedle ochranného vlivu na cévy a vlásečnice pomáhají flavonoidy zadržovat v těle vápník. Stoupá také množství důkazů, které tvrdí, že flavonoidy mají zásadní příznivý vliv na náš střevní mikrobiom. Mezi flavonoidy patří takzvané antokyany, které mění svou barvu podle kyselosti a zásaditosti prostředí. Jejich přítomnost v květech rostlin láká hmyz, zatímco v listech antokyany pomáhají chlorofylu zadržovat sluneční záření, zvláště z červené části světelného spektra.“ – Poklady světa rostlin, Přemysl Lúa Černý

Více se dozvíte ve videu.


Zaujalo vás bylinkaření a středověké lékařství?
Přečtěte si článek Arcanum decoctionum herbarum. 🤗



Časné jaro na Křivoklátsku pod Týřovem s prvními rozkvetlými jaterníky podléšky. Na Křivoklátsku se prolíná příroda s historií. Zelený olivín, který stál za vznikem života na Zemi, prastarý znak slunce a květeny, který vznikl spolu s kružítkem, Křivoklát, český lev, dřevěný bukový list a domácí skřítek.

V lužním lese na okraji, v místech, kde potok tvoří meandr obklopující staré habry a olše, rozkvetly plicníky a křivatce. Tam jsem ležel mezi rostlinami a nechal se ovívat příjemným vánkem. Představoval jsem si, jak mě sluneční paprsky zbavují všech nemocí a trápení, jak mi věští pravdy o našem světě. Vítr a slunce jsou bratři. Sluneční pán chodí po boku dívky květin a úsvitu, která kam vkročí, tam se objeví jaro se spoustou vůní, chutí, písní a barev, květiny obklopené včelami a jejich sladkým darem, nektarem, pokrmem bohů. Pan lesů mě připoutá k sobě, malé dymnivky se probouzejí pod šlahouny břečťanu. Spím, představuji si a přemýšlím.

„Nemoh se žádný čas víc Venuši hodit než jaro: zjara je nádherná zem, zjara se zotaví luh, rostliny proráží půdu a vrcholky zdvíhají vzhůru, révová ratolest bobtná, pupence derou se ven. Venuše, bohyně krásy, jest hodna krásného jara, sdružena s Martem svým, jak tomu bylo a je. Na jaře káže i lodím zas vyplout na rodné moře, hrozeb nevlídné zimy nyní již nebát se nic.“ – Kalendář (Fasti), Publius Ovidius Naso, přeložil Ivan Bureš


Plicník tmavý, jeden z prvních poslů jara z dubohabrových a lužních lesů. Kdysi se používal na usnadnění vykašlávání a pro podporu hojení sliznic.

Sasanky, lesní fialky a orseje. Jaro vedle zříceniny hradu Jenčova. Člověk na tomto místě obohatil přírodu, do které neodmyslitelně patří.


Dymnivka dutá u Tyterského potoka. Květy mají sice šťavnatou makovou chuť, ale dymnivka by se kvůli obsahu alkaloidů doma používat neměla.


Střemcha, obyvatel lužního lesa. Jeden z nejvoňavějších stromů.


Květen u Vysokého toku v srdci Křivoklátska. Čerstvé světle zelené listí je plné síly, příklad života a neobyčejně působivé síly přírody, která mění vodu, sluneční světlo a vzduch na cukr.


Smolnička obecná nad květnovými křivoklátskými lesy.


Oslava letního slunovratu u Mlžné řeky Berounky. Jaké zvyky máte vy?


Mezi dubem a habrem. V raně středověkém oděvu v lese nedaleko Skryjí.


Replika keltského býka z Býčí skály na skále na Křivoklátsku.


Něco končí a něco jiného začíná. Oslava zimního slunovratu.

Více se dozvíte v:

Křivoklátské směsi (e-kniha)

Poklady světa rostlin (e-kniha zdarma)

Vīta lūcī – Život posvátného háje (e-kniha zdarma)

Arcanum decoctionum herbarum (o středověké medicíně)

Zdraví je nejdůležitější (příběh)

Prostředí je naším osudem (příběh)

Herbarum tacita messis (Křivoklátsko se nezapomíná mstít)

Arcus deae florum (příběh o spojení se s Křivoklátskem)