Životospráva naší doby od nevhodných jídel po nedostatek pohybu přeje plíživě nebezpečnému onemocnění, kterému říkáme kornatění tepen. 🩸 Na tento soubor nemocí umírali králové a šlechtici, neboť jedině oni měli přístup k nadměrnému množství soli, masa a cukru, byť ten konzumovali spíše jako koření než rozpuštěný ve slazených nápojích (dnešních limonádách). Tak možná zemřeli kníže Oldřich, král Václav I., „Lomikar“ Maxmilián Laminger a další, i když přesnou diagnózu jejich smrti neznáme.
Zvýšený krevní tlak, zánět a narušení vnitřní stěny tepen se mohou projevit příznaky od zhoršení prokrvení končetin, pocitu brnění a nesoustředěnosti až po infarkt myokardu nebo mozkovou mrtvici. Pokud člověk při příznacích nevyhledá lékaře, hrozí, že je bude potlačovat přesně těmi jídly a nápoji, které k ním vedly, a nemoc se tak může stále zhoršovat.
Mohou k prevenci přispět byliny? 🍃 Důležité je pravidelně přijímat dostatek hořčíku, draslíku a vápníku, třeba v podobě zelených částí co nejvíce druhů jedlých rostlin. Jinak se jako doplněk k prevenci proti arterioskleróze nebo na podporu srdečního zdraví doporučuje odvar z česneku, květů hlohu a natě přesličky rolní, podávaný dvakrát denně. 🧄 V případě nízkého krevního tlaku místo česneku používáme kozlík. 🌿
Dále je dobré pít například nálev z černohlávku, lipového květu a skořice. Uvidíte, že i tak jednoduchý tradiční „čaj“ dokáže chuťově konkurovat nápojům s nadměrným množstvím cukru nebo kofeinu. Musíme jim jen dát šanci a zvyknout si na ně. Protože se každý malý krok, který pro své zdraví uděláme, počítá. ❤️🤗
