Rád bych vám krátce popsal jeden náš podzimní den. Jak jistě víte, během podzimu dochází k rozvoji různých nemocí z důvodu nedostatku vitamínů, především D a C, topení a shromažďování se převážně ve vnitřních prostorách, kde se nemoci snadno šíří. S tím nám vedle doplňování vitamínů, minerálů a ohleduplnosti mohou pomoci i některé recepty.

Například je dokázáno, že se plno vitamínů uvolňuje ze zeleniny během mléčného kvašení, za kterým stojí bakterie a které probíhají v místě bez přístupu vzduchu. K tomu může pomoci malá keramická nádoba zvaná kvašák, kde je zelenina uzavřena pod hladinou vody. My rádi využíváme to, co je zrovna po ruce, nebo co ještě na podzim zbylo na zahradě. V tento den ráno jsme použili několik mrkví, cibuli, ředkev a samozřejmě zelí. Zeleninu stačí nastrouhat, prosolit jednou lžící soli na kilogram zeleniny, promačkat a nechat alespoň hodinu odpočívat, aby se uvolnily šťávy. Následně je potřeba zeleninu naplnit do kvašáku, stlačit a zatížit keramickou pokličkou. Pak už jen stačí pár dní počkat a zelenina je hotová.

Po obědě jsme pak s dětmi sbírali na zahradě i ve vesnici vlašské a lískové ořechy, které se usuší, aby se pak daly používat, ať už přímo k louskání a okamžitému snězení, nebo později k přípravě různých moučníků. K večeru jsme pak nasbírali i barevné javorové, lipové a višňové listí na vyrábění spolu s několika kaštany. Večer po úklidu jsme pak zadělali těsto na kváskový chléb a připravili si nápoj.

Do jednoho hrnku ohřátého špaldového mléka jsme přidali jednu lžičku mleté kurkumy, půl lžičky skořice a trochu pepře. Vznikne moc dobrý nápoj, který má navíc díky špaldě sladkou a trochu oříškovou chuť. Jedná se o můj oblíbený prohřívací nápoj vedle nálevu z květů lípy a bezu, který jsem si připravil před spaním.